Co jeść na śniadanie?

Płatki śniadaniowe są najchętniej spożywanym produktem na śniadanie na całym świecie. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak czy na pewno codziennie spożywanie płatków śniadaniowych jest zdrowym nawykiem?

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj wybierzemy. Na rynku dostępny jest szeroki asortyment słodkich płatków, które lubią zwłaszcza dzieci. Niestety nie jest to dla nich odpowiedni produkt na śniadanie. Owszem, słodzone płatki śniadaniowe sprawdzą się całkiem nieźle jako deser, jednak na śniadanie powinniśmy zapewnić naszym dzieciom posiłek bogaty w wartości odżywcze niezbędne dla ich prawidłowego wzrostu. Płatki śniadaniowe to niestety głównie cukier, którego dzieci powinny unikać. W takim razie co zamiast płatków? Na sklepowych półkach możemy znaleźć nieco zdrowszą alternatywę na śniadanie — musli.

Jest to najczęściej mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych np. owsianych, jęczmiennych, czy kukurydzianych z różnymi dodatkami. Jeżeli nasze muesli zawiera dodatek suszonych owoców, takich jak rodzynki, banany, jabłka, żurawina, to jesteśmy szczęściarzami. Możemy z powodzeniem spożywać je na śniadanie nawet codziennie. Niestety wiele popularnych mieszanek jest dosładzana i posiada dodatki takie jak mleczna czekolada lub kandyzowane owoce. O takim musli niestety nie możemy już powiedzieć, że jest zdrowe. Można je oczywiście spożywać od czasu do czasu, jednak powinniśmy zachować umiar. Co więc jeść na śniadanie? Najlepiej wybrać naturalne płatki zbożowe bez żadnych dodatków. Świetnie sprawdzi się tradycyjna owsianka, do której możemy dodać ulubione dodatki takie jak świeże owoce, masło orzechowe, czy kawałek gorzkiej czekolady. Alternatywą dla płatków kukurydzianych mogą być razowe płatki jęczmienne lub jaglane. Polubią je zwłaszcza dzieci, bowiem na pierwszy rzut oka praktycznie nie różnią się niczym od klasycznych płatków kukurydzianych.

Smakują również podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że są dużo zdrowsze. Możemy również przygotować muesli samodzielnie w domu. Wtedy mamy gwarancję, że nie ma w nim niepotrzebnych cukrów. Na śniadanie świetnie sprawdzi się również domowa granola — wystarczy, że do naszego musli dodamy trochę miodu i włożymy taką mieszankę na 20 minut do piekarnika.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSok z wyciskarki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here