Co to znaczy ekologiczne jedzenie?
Najprościej rzecz ujmując ekologiczne oznacza „certyfikowane”. Tylko w wypadku wyboru żywności oznaczonej symbolem rolnictwa ekologicznego mamy pewność, że to na pewno produkt ekologiczny. Produkt ekologiczny ma na opakowaniu symbol unijnego certyfikatu – zielony listek złożony z 12 gwiazdek. Sformułowania : ekologiczne, organiczne i bio są równoznaczne, jednak często bardzo nadużywane przez producentów żywności. Warto mieć świadomość, że tak zwaną zdrową żywność produkują dziś gospodarstwa ekologiczne, które zajmują tylko niewiele ponad 2 procent powierzchni uprawnych w Polsce. Certyfikowana żywność ekologiczna jest żywnością, która podlega stałej kontroli pod wieloma względami. Sprawdzana jest czystości gleby, sposób chowu zwierząt czy rodzaj podawanej im paszy.

Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa, niż ta produkowana przemysłowo. Potwierdza to wiele badań naukowych i testów. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i metali ciężkich, gdyż do ich produkcji nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, oraz środków przyśpieszających wzrost roślin. Żywność konwencjonalna jest produkowana na bardzo dużą skalę przy zastosowaniu różnych procesów przyśpieszających i optymalizujących produkcję. Dzięki temu jest ona tańsza i powszechnie dostępna. Zachęca nas też swoim wyglądem, który często zawdzięcza przeróżnym zabiegom i dodatkom. Niestety większość osób wciąż kieruje się w wyborze jedzenia wyłącznie ceną, nie czytając nawet etykiet kupowanych produktów. Tymczasem skład spożywczych produktów przetworzonych może skutecznie zniechęcić nas przed potencjalną okazja cenową. Istotną kwestią jest, że w procesie przetwarzania produktów ekologicznych nie dodaje się żadnych rozpuszczalników, barwników, substancji poprawiających smak i zapach, zagęszczaczy czy syntetycznych słodzików. Żywność ekologiczna nie może być także genetycznie modyfikowana. Ze względu na sposób, w jaki prowadzone są tradycyjne, ekologiczne uprawy, ich plony są niższe od otrzymanych w sposób konwencjonalny nawet o 80%. Zwiększa to koszty, powodując że żywność ekologiczna jest po prostu droższa. Niestety cenę dodatkowo podbija sama moda na to, co zdrowe.

Jedno jest pewne, jedzenie ekologiczne jest po prostu zdrowsze. Jeśli wybieramy produkty ekologiczne troszczymy się nie tylko o swoje zdrowie, ale również zadbamy o środowisko. Po produkty ekologiczne sięgają osoby, które dbają o swoje dobre samopoczucie i zdrową sylwetkę. Szukają jej również osoby, których zmusiła do tego sytuacja zdrowotna. Mowa tu o osobach z alergiami pokarmowymi oraz tych walczących z nowotworami. Dla tych ostatnich jedzenie produktów wolnych od pestycydów jest szczególnie istotne.Warzywa i owoce ekologiczne zawierają znacznie więcej działających anty-nowotworowo przeciwutleniaczy. Według badań zawierają również więcej witaminy C. W uprawie przemysłowej rośliny nawożone są azotem, który przyśpiesza i intensyfikuje ich wzrost. Niestety jego nadmiar gromadzi się w liściach, tworząc azotyny, które w naszych organizmach ulegają przemianie na szkodliwe substancje. Warto wydać więcej i kupować jedzenie ekologiczne, jeśli mamy dzieci z alergią pokarmową. Konwencjonalna żywność, przez bogactwo ulepszaczy i chemii w składzie wywołuje u niektórych dzieci silne reakcje alergiczne.

W owocowych napojach i sokach „bio” zabronione jest stosowanie stabilizatorów i konserwantów, które wiążą się z nadaktywnością u dzieci. Nie ma w nich także sztucznych barwników i syntetycznych substancji słodzących, które występują nagminnie w niektórych popularnych napojach owocowych. Natomiast owocowy susz ze znaczkiem bio powstaje tylko z owoców ekologicznych, i produkowany jest bez użycia dwutlenku siarki i sorbinianu potasu. Chemia ta jest stosowana powszechnie w spożywczej produkcji konwencjonalnej i u wrażliwszych osób może wywoływać ataki astmy i nudności lub biegunkę. Kolejnym produktem ekologicznym, który warto kupić jest mleko ekologiczne. Może ono zawierać niemal o 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż zwykłe mleko UHT. Jeszcze więcej tłuszczów omega–3 można znaleźć w ekologicznym serze. Sięgajmy również po ekologiczne oleje, które tłoczone są wyłącznie mechanicznie, na zimno, bez użycia chemicznych rozpuszczalników.

W wielu miastach powstają sklepy ze zdrową, ekologiczną żywnością. Półki z ekologicznymi produktami pojawiają się też w dużych marketach. Można w nich kupić mąkę, pieczywo, nabiał, a nawet warzywa i owoce. Jeśli w pobliżu nie ma sklepu o takim asortymencie pozostaje nam Internet, z bogatym wyborem produktów ekologicznych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here