Produkty ekologiczne w naszej kuchni i domu to już coraz rzadziej jedynie moda, a realna potrzeba wynikająca z zanieczyszczenia środowiska. Chcąc odżywiać się zdrowo i w zgodzie z naturą eliminujemy z diety przetworzone, napakowane chemią produkty. Mimo to okazuje się, że i to nie pomaga. Marchewki prosto z targu czy mięso nie zawsze są zdrowe. Czym zatem są produkty ekologiczne i gdzie je znaleźć?

Żywność ekologiczna nie tylko eliminuje z naszej codziennej diety chemię i niezdrowe konserwanty, ale pomaga też utrzymać środowisko w lepszym stanie. Hodowle przemysłowe w przypadku zwierząt czy nawożone pola zbóż i warzyw przyspieszają wzrost roślin i zwierząt, ale pozbawiają je także wartości odżywczych. Dodatkowo wpływają na stan otaczającego nas świata. Produkcja mięsa na dużą skalę wzmaga wydzielanie się niezdrowych metanów do atmosfery, a kurczaki dokarmiane sterydami do nieprzyzwoitych rozmiarów trują nasz organizm. Mało kto myli także o owadach, które często zapylając kwiaty, choćby pryskanego trującymi związkami rzepaku masowo giną. To wszystko niby populistyczne prawdy i tak traktuje je znakomita większość społeczeństwa. Na szczęście świadomość wśród ludzi wzrasta i widać to w codziennych decyzjach zakupowych.

Moda czy fakt

To, że coraz chętniej kupujemy produkty ekologiczne pokazuje wzrost artykułów spożywczych ze słowem „ekologiczny” w nazwie. Eko sklepy dostępne są w większości dużych miast, a produkty z napisem eko i bio mają w swojej ofercie wszystkie markety. Czy jednak wystarczy jedno słowo w nazwie, by dany produkt uznać za całkowicie bezpieczny? Niestety nie, i w większości przypadków uznać należy to za marketingowy zabieg producentów bazujący na niewiedzy kupujących. Dobrym przykładem są tutaj jajka, an opakowaniach których często przeczytać można, że kury są szczęśliwe, a produkt nie zawiera GMO ze względu na paszę jaką jadły zwierzęta. Nic bardziej mylnego! Po pierwsze szczęśliwe kury pojawiają się w nazwie produktu, bo tak przedstawia je producent, a po przeczytaniu etykiety nie znajdziemy nawet słowa o tym, że żyły na wolnym wybiegu. A genetycznie przetwarzana pasza nie wpływa na wartość odżywczą jajka, więc poza walorem reklamowym taka informacja nie ma żadnego znaczenia.

Jak sprawdzić czy produkt jest eko?

Po pierwsze czytaj etykiety. Jeżeli z opakowania danego produktu bije po oczach napis: „zdrowa żywność” lub „produkty ekologiczne” pamiętaj, że nie musi to być prawdziwa informacja. O tym czy napis jest zabiegiem marketingowym czy prawdą dowiesz się ze składu danego produktu, sposobu jego pozyskiwania lub certyfikatu jakości.

co to jest eko liści czy obejmuje tylko produkty ekologiczne?

Graficzna forma certyfikatu w postaci loga znajdującego się na produktach to listek ułożony z żółtych gwiazdek na zielonym tle. Produkty z takim oznaczeniem są w pełni bezpieczne dla środowiska i naszego zdrowia, a proces ich pozyskania spełnia ekologiczne normy wyznaczone przez Unię Europejską. Czytając etykiety zwracajmy też uwagę na inne oznaczenia, które informują nas, że dane przedmioty, które chcemy kupić to produkty ekologiczne. Kosmetyki ze znakiem vege, warto sprawdzać na blogu „happyrabbit” którego założyciele weryfikują firmy pod kątem testowania produktów na zwierzętach. Trójkąt złożony ze strzałek, znany jako symbol recyklingu informuje nas, że produkt nadaje się do przetworzenia, a tym samym nie zanieczyszcza środowiska. Oznakowanie CE informuje nas że kupujemy artykuły bezpieczne dla środowiska, wytworzone bez zanieczyszczania go. To cenne informacje, które wpływając na nasze decyzje zakupowe, codziennie pomagają chronić ziemię przed całkowitym rozkładem. Dlatego pamiętajmy by sprawdzić czy na etykiecie danego produktu znajduje się: po pierwsze, nazwa i numer upoważnionej jednostki nadającej certyfikat, napis: „rolnictwo ekologiczne, system kontroli WE”, nazwa i adres producenta i oznakowanie czyli wspomniany już eko – liść.

targi, kooperatywy spożywcze czyli w kupie raźniej!

W wypadku warzyw, mięsa i kasz dobrym rozwiązaniem są targi ekologiczne organizowane w większości dużych polskich miast lub kooperatywy spożywcze działające na rynkach lokalnych. Zakupy w takich miejscach dają pewność, że dany produkt jest bezpieczny i posiada wszelkie ważne z konsumenckiego punktu widzenia certyfikaty. Z tą tylko różnicą, że nie musimy już sprawdzać każdego z dostawców z osobna bo zrobili to za nas organizatorzy targu lub aktywiści zrzeszeni w kooperatywie. Taka metoda robienia zakupów zacieśnia też więzi społeczne i stymuluje współpracę pomiędzy członkami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here