Warzywa julienne to dla wielu osób prawdziwa zagadka. Choć określenie to funkcjonuje od bardzo dawna, bo już od XVIII wieku, kiedy użyto go po raz pierwszy w literaturze, to wciąż spore grono ludzi dziwi się, słysząc ten termin i zupełnie nie potrafi wyjaśnić jego znaczenia. Czym są warzywa julienne? Pod nazwą tą kryją się produkty krojone w odpowiedni sposób. Julienne dotyczy nie tylko roślin, ale również mięsa. Przede wszystkim metoda ta kojarzona jest jednak z warzywami, zwłaszcza z marchwią, porem, selerem, pietruszką, ziemniakami, cukinią i burakami. Technika ta polega na pokrojeniu danego produktu w paski i słupki, najczęściej długie i wąskie, przypominające te, które znane są z kuchni azjatyckiej.

W jakim celu przyrządza się warzywa julienne? Metoda ta ma na celu przede wszystkim podnieść walory estetyczne dania – nie jest tajemnicą, że wygląd potrawy i to, jak prezentuje się ona wizualnie, ma ogromny wpływ na jej prezencję i chęć spożycia. Często mówi się, że człowiek je również oczami – rzeczywiście, im ładniej podany jest posiłek, tym bardziej wzrasta apetyt i ochota na jego skonsumowanie. Oczywiście warzywa julienne, krojone cienko, są często przyjemniejsze w spożyciu i niekiedy wydają się wręcz smaczniejsze niż te podane w większym kawałku. Wedle założeń każdy element, zgodny z techniką julienne, powinien mieć grubość około 2 milimetrów i wysokość 5 centymetrów, jednak nazwą tą określa się powszechnie również inne formy, jak wspomniane wcześniej paski, plastry, a nawet kostki.

Co jest potrzebne, by przygotować warzywa julienne? Na pewno niezbędny jest bardzo ostry nóż, oczywiście taki, który nie posiada żadnych ząbków. Dzięki niemu możliwe jest precyzyjne przygotowanie bardzo cienkich, równych, gładkich elementów. Przy okazji trzeba również pamiętać o desce do krojenia. Ponieważ technika ta jest bardo popularna i często spotykana niemal na całym świecie, producenci wyszli naprzeciw potrzebom konsumentów. Sklepy z akcesoriami kuchennymi oferują zatem specjalne obieraczki, jak również krajalnice, dostosowane właśnie do tego, aby zrobić warzywa julienne. W ten sposób czas pracy znacznie się skraca, a do tego nie są potrzebne żadne umiejętności, precyzja czy dokładność podczas przygotowań. Szatkowanie warzyw jest wtedy na pewno wygodniejsze i prostsze. Osoby, które profesjonalnie zajmują się gotowaniem lub po prostu lubią często jeść pokrojone w ten sposób produkty, powinny przemyśleć zakup odpowiednich gadżetów. Wystarczy przejrzeć akcesoria w sklepach online lub udać się do stacjonarnego marketu, by znaleźć naprawdę wiele ciekawych i różnorodnych form takiego sprzętu. Urządzenia te nie tylko usprawniają czynność i pozwalają zaoszczędzić czas i siłę, ale wiele z nich ma ciekawe opcje, np. dotyczące ustawiania grubości krojenia. Niektóre wersje posiadają też odpowiednie zabezpieczenia – tak, by praca przebiegała nie tylko szybko, ale również z zachowaniem odpowiedniej ostrożności.

Choć obieraczki i krajalnice to z pewnością sprzęt, który bardzo ułatwia życie, to nie są to na pewno gadżety niezbędne. Warzywa julienne można z powodzeniem przygotować za pomocą noża i deski do krojenia, o czym zresztą wspominaliśmy wcześniej. Osoby, które nie mają doświadczenia, nie powinny się zrażać. Choć początki mogą okazać się trudne, wystarczy poćwiczyć, by szybko nabrać wprawy i robić to za każdym razem coraz lepiej i szybciej. Od czego zatem należy zacząć, chcąc przygotować warzywa julienne? Po zgromadzeniu wszystkich narzędzi i produktów, należy każdy składnik spożywczy umyć letnią wodą, a w razie potrzeby również obrać ze skórki. Każde warzywo trzeba pokroić na krótsze części (ok. 5 cm), potem każdy z elementów kilkukrotnie wzdłuż przez środek, a następnie – po ułożeniu poziomo na desce – znów wzdłuż, kawałek po kawałku, w niewielkich odległościach (ok. 2-3 mm). W ten sposób idealnie poszatkować można pora, marchew, selera, ale także buraka, cukinię, białą rzodkiew, ogórka. Oczywiście warzywa julienne można przyrządzić również krojąc na grubsze paski. Każdy robi tu wedle uznania i aktualnych potrzeb kulinarnych. Klasyczne warzywa julienne najczęściej jednak przypominają swym kształtem i rozmiarem zapałki.

Warzywa julienne to doskonały sposób na urozmaicenie potraw i przygotowanie ich tak, by prezentowały się bardzo estetycznie. Wiele przepisów zawiera właśnie tę formę przyrządzania bądź dekorowania dań. Na pewno technika ta sprawdzi się podczas urządzania przyjęć. Wykonanie w ten sposób np. sałatek, surówek czy przystawek może wywołać wśród gości prawdziwy zachwyt.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here