marchewki

Jest nam coraz lepiej. Coraz bardziej gospodarczo rozwija się kraj. Łatwiej o zatrudnienie. A więc stopa życiowa ludzi także jest wyższa niż kilkadziesiąt, a nawet kilka lat temu. W związku z tym żyjemy coraz świadomiej. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Częściej sprawdzamy etykietki na artykułach spożywczych, sprawdzamy ich jakość i datę przydatności. A wiele osób posuwa się nawet dalej i próbuje odżywiać się produktami ekologicznymi.

W związku z tym każdy sklep ze zdrową żywnością cieszy się wciąż rosnącym powodzeniem

Bo klientów przybywa. Tym bardziej, że coraz więcej osób posiada alergię na taki, czy inny artykuł spożywczy. Wiele osób nie toleruje też laktozy. Więc poszukuje właściwych dla swojej dolegliwości produktów spożywczych.

Czym jest żywność ekologiczna? Żywność ekologiczna w skrócie nazywana jest żywnością bio lub eko. I jest to żywność, która została wyprodukowana metodą ekologiczną. Więc taką, która nie zatruwa człowieka i środowiska. A będzie taka, gdy do pielęgnacji roślin nie będzie używać się pestycydów i nawozów. Lecz stosować tylko naturalne metody uprawy warzyw i owoców. Aby konsument wiedział co kupuje wszyscy producenci mają obowiązek oznaczyć swój produkt certyfikatem.

Szacuje się, że w Polsce około siedmiu procent ludzi kupuje zdrową żywność. Spożywanie zdrowych produktów żywnościowych jest ważne zwłaszcza w przypadku dzieci, osób chorych i starszych.
Mówimy o żywności ekologicznej i zdrowej żywności i najczęściej utożsamiamy te dwa określenia ze sobą. Dla zwykłego konsumenta znaczy ono to samo. Lecz w zasadzie nie jest to samo. Ponieważ żywność ekologiczna posiada pewniejsze źródła, gdyż zawsze jest oznaczona certyfikatem. Natomiast określenie „zdrowa żywność” nie musi tyczyć się produktów certyfikowanych. Najczęściej nazwa ta używana jest w celach marketingowych.

Ale jedno jest pewne, że taka żywność podbija polski rynek. Coraz częściej poszukujemy, gdzie znajduje się sklep ze zdrową żywnością? Bo chcemy odżywiając się coraz zdrowiej. Mamy świadomość tego, że każdy kęs wkładany do ust wpływa na nasze zdrowie. I albo je daje, albo odbiera.
Żywność jest niezbędna dla człowieka. Ponieważ wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki posiłkom pracuje nasze serce i układ oddechowy, utrzymuje się temperatura ciała. Mamy siłę na to, aby chodzić i pracować. Posiadamy energie niezbędną do życia i działania.

sklep ze zdrową żywnością

Ale żywność potrafi też zabijać

Nie chodzi tu tylko o żywność pochodzącą z nieznanych nam źródeł, którą nabywamy w sklepach i na stoiskach targowych. Ale także o to, ile jej spożywamy ? Przyjmowanie pokarmów w odpowiedniej ilości jest dla nas zbawienne, gdyż pozwala nam żyć. Ale nadmierne pochłanianie artykułów żywnościowych jest dla nas zagrożeniem. I niejednokrotnie kończy się śmiercią. Gdyż organizm zostaje przekarmiony. I wczas pokarm staje się dla nas trucizną. A niestety coraz więcej osób przekarmia swój organizm. I tak powstaje nadwaga i otyłość.

Otyłość jest plagą dzisiejszych czasów. W niektórych krajach, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych otyłość przybrała już miano epidemii. W naszym kraju jest lepiej, ale nie na tyle, aby być z tego dumnym. Ponieważ każdego roku notuje się coraz większą otyłość u dzieci. Jak i u osób dorosłych. Połowa Polaków posiada nadwagę lub otyłość. A wiec nie ma się z czego cieszyć.

Lecz należy przystąpić do świadomego i racjonalnego odżywiania. Do zastępowania produktów smażonych w głębokim tłuszczu na produkty na parze lub gotowane. Oraz na wprowadzenie na stałe do naszego menu różnych warzyw i owoców. Warzywa są najzdrowszymi produktami żywnościowymi. Podobnie, jak owoce. Posiadają wiele cennych witamin i pierwiastków chemicznych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Posiadają kwas foliowy i błonnik, który przyspiesza metabolizm. A szybszy metabolizm, to chudniecie bez specjalnych wyrzeczeń.

pomidory

W Polsce spożywamy wciąż za dużo mięsa czerwonego. A można by mięso przynajmniej 1-2 razy w tygodniu zastąpić rybami. W Polsce bardzo mało spożywa się ryb, śledzi i owoców morza. Te ostatnie można usprawiedliwić, gdyż w naszym kraju nie ma tradycji konsumpcji owców morza. Ponadto sama nazwa w wielu ludziach budzi obrzydzenie. Ale ryby i śledzie lubimy wszyscy.

A jednak rzadko je konsumujemy. Co najwyżej na wigilię lub w dni postne, albo na imprezach. A szkoda, bo ryby są bardzo odżywcze. Posiadają wiele minerałów, witamin i kwas omega-3. Ponadto nie są wcale droższe niż nasze umiłowane mięso czerwone. Nie są też zbyt kaloryczne. Ryby można podawać np. do chleba, do bułek, do ryżu, do ziemniaków, a nawet do makaronu. Bardzo dobrze komponują się także z różnymi sałatkami i surówkami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here