W ostatnim czasie można zaobserwować wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem, co prawdopodobnie jest spowodowane coraz większą świadomością społeczeństwa na temat tego, jak spożywane produkty wpływają na organizm, Większość ludzi nie ma problemu z przygotowaniem zdrowych posiłków głównych, jednak kłopot pojawia się w sytuacji, kiedy trzeba zastąpić niezdrowe przekąski ich zdrowszą wersją, ponieważ przyzwyczajenie do łatwo dostępnych słodkich batoników, czy też drożdżówek utrudnia zmianę stylu żywienia.
Czym zastąpić niepożądane w zdrowej diecie przekąski?
Warzywa. Najlepiej, jeżeli będą to surowe warzywa, jednak jeśli nie jesteśmy w stanie przełknąć takowych mogą przybrać inną formę. Ciekawą propozycją podania warzyw jako przekąski jest pokrojenie ich w paski. Z pewnością nawet dziecko, uwielbiające słodycze skusi się na kawałki marchewek z dodatkiem sosu na bazie jogurtu. Kolejną propozycją, również dla niejadków, jest podanie warzyw w formie frytek.
Tutaj idealnie sprawdzą się oczywiście ziemniaki, ale również marchewki i cukinia będą smakowały wyśmienicie. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, obtoczyć w ulubionych ziołach, wsadzić do piekarnika i gotowe, można zajadać przepyszne frytki. Do tak przygotowanych frytek również świetnie nada się sos na bazie jogurtu lub domowy keczup.
Batony musli. Tak, tak. Czy batony musli są zdrowe?
To zależy. Oglądając batoniki zbożowe na sklepowych półkach można odnieść wrażenie, że praktycznie wszystkie są nafaszerowane cukrem i innymi niepotrzebnymi dodatkami, jednak szukając bardzo dokładnie można znaleźć kilka batoników z całkiem dobrym składem, ale nie trzeba wcale tracić czasu na poszukiwania, ponieważ zdrowe batony musli można przygotować samodzielnie w domu. Aby przygotować takie batoniki potrzebna nam jest blaszka do pieczenia, ulubione płatki (np. owsiane) lub ich mieszanka. owoce suszone, orzechy, pestki dyni lub słonecznika i miód.
Tak naprawdę batoniki można skomponować w dowolny sposób. W celu otrzymania batoników należy wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, jeżeli dodajemy orzechy lub duże owoce należy wcześniej je rozdrobnić, a następnie połączyć za pomocą miodu. Tak przygotowaną masę rozłożoną na blaszce można zapiekać w piekarniku do zarumienienia, po czym rozdzielić na osobne batoniki. Od czasu do czasu warto polać tak przygotowane batony roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Wafle ryżowe lub kukurydziane
Zdania na temat tego, czy warto jeść takie wafle są podzielone, jednak kto spróbuje wafli ryżowych lub kukurydzianych z masłem orzechowym, ten na pewno je pokocha. Jest to bardzo szybka i przepyszna przekąska, którą łatwo zapakować do śniadaniówki. Wystarczy posmarować wafla masłem orzechowym, oczywiście z jak największą procentowo zawartością orzechów i bez zbędnych dodatków, a następnie przyłożyć drugi wafel i gotowe. Warto spróbować ich również w wersji z bananem, są wyśmienite. Zaletą tej przekąski jest również to, że jeżeli bardzo się spieszymy możemy zabrać ze sobą paczkę wafli oraz słoik masła orzechowego i zajadać w każdym miejscu, maczając wafle w maśle orzechowym.
Owoce. Mimo, że owoce zawierają cukry, to z pewnością są zdrowsze od wielu przekąsek oferowanych na sklepowych półkach. Owoce można spożywać pod wieloma postaciami. Jedną opcją są owoce pokrojone w kawałeczki lub zjadane w całości „na surowo”, inną możliwością są domowe musy i dżemy bez dodatku cukru, którymi można posmarować kawałek razowego chleba lub wspomniane wcześniej wafle ryżowe. Kolejna propozycją są koktajle owocowe, do których można dodać również warzywa lub jogurt. Są one szybkie w przygotowaniu, pyszne i w dodatku zdrowe. Z uwagi na to, że owoce są słodkie z chęcią zjadają je nawet małe dzieci.
Jogurt z granolą. Oczywiście mowa o jogurcie naturalnym. Jest on świetną przekąską w połączeniu z domową granolą, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczą płatki owsiane, łyżka roztopionego masła, miód i dodatki dobrane według własnych preferencji, takie jak: migdały , wiórki kokosowe, pestki słonecznika, orzechy, żurawina, rodzynki.
Wszystkie składniki wysypujemy na blachę tak, aby przykryć jej dno, polewamy wszystko łyżką masła i miodem i mieszamy, aby wszystko się oblepiło, następnie wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut, rozkruszamy i gotowe. Możemy zajadać pyszną granolę. Do jogurtu z granolą można również dodać świeże owoce.
Jak widać nie wszystkie przekąski muszą być niezdrowe, a przygotowanie ich zdrowych zmienników nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy odrobina chęci, żeby jeść zdrowo i zarazem smacznie.