Zdrowie, każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowie to najcenniejszy dar, jaki mogliśmy dostać. Człowiek zdrowy to człowiek szczęśliwy. Dużo więc lepiej cieszyć się życiem, zamiast biegać po lekarzach i doszukiwać się wszystkich możliwych chorób cywilizacyjnych. Jednym ze sposobów skutecznego zadbania o siebie jest oczywiście zdrowe odżywianie się.
Wobec tego, należy spożywać produkty, które powstają tylko i wyłącznie z poszanowaniem środowiska naturalnego. Natomiast te, których produkcja nie koniecznie jest dobra powinniśmy na stałe wyeliminować z naszego jadłospisu. Trzeba bowiem powiedzieć sobie otwarcie, że lepiej zjeść mniej, a lepiej, niż zapychać się górami taniego, a jakże tandetnego i nie wnoszącego nic pożytecznego do naszego organizmu jedzenia.
Dobre ekologiczne jedzenie to takie, do którego wyprodukowania stosuje się tylko i
wyłącznie naturalne nawozy. W żadnym przypadku nie syntetyczne. Tak samo, jeśli chodzi o ochronę roślin przeciwko owadom, chwastom i grzybom powodującym choroby. Aby nie dopuścić do pojawienia się szkodników należy używać pułapek feromonowych, oraz zadbać o odpowiednie warunki dla ptaków, które świetnie oczyszczają sad z owadów żerujących na liściach.
Warzywa i owoce wywodzące się z upraw ekologicznych zawierają w sobie o wiele większy procent masy suchej i mniej wody niż żywność konwencjonalna. Właśnie dzięki temu mają one większą gęstość energetyczną i dostarczają nam wiele składników mineralnych. Zawierając w sobie dużo większą zawartość witaminy C, beta-karotenu i cukrów charakteryzują się przede wszystkim wyższą jakością smakowo-aromatyczną, jak i są łatwiejsze do przechowania zimą.
Ekologiczne produkty maja wyższą cenę jak te produkowane w sposób pozostawiający wiele do życzenia. Żywność ekologiczna musi spełniać specjalne wymogi, a jakość gwarantowana procesami certyfikacji oraz kontroli zapewnia nam produkt z najwyższej półki.
Przykładem mogą być pomidory. Dla wielu jedno z najcudowniejszych warzyw Polskiej kuchni. Cudowne, pachnące, czerwone pomidory bez których żadna Polska kuchnia nie wygląda, ani nie smakuje dobrze. Przynosząc do domu takie właśnie ekologiczne bio pomidory, wnosimy wraz z nimi zapowiedź cudownego smaku potrawy, jaki dzięki nim uzyskamy.
Sałatka przygotowana z pyszną sałatą, cebulą i takim właśnie ekologicznym cudem z dodatkiem soli i pieprzu będzie smakować najbardziej wybrednemu. Nie ma bowiem absolutnie żadnego porównania, jeśli chodzi o bio pomidora, a tego produkowanego metodą konwencjonalną. Pomidor eko pachnie, jest słodki, soczysty, jego miąższ ma cudowny smak. Jedząc go przenosimy się do czasu, kiedy na niebie świeciło słońce, w powietrzu latały motyle, a na dworze radośnie dokazywały dzieci. Jesteśmy z powrotem na wakacjach.
Wtedy bowiem pomidory mają najpyszniejszy smak. Takie zerwane prosto z krzaka smakują dokładnie tak samo jak te ekologiczne kupione zimą. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na inne tańsze pomidory. Jeśli to zrobimy, przyniesiemy do domu czerwoną kulkę o smaku wody, która nie zawiera w sobie żadnych wartościowych substancji, a do tego kiepsko prezentuje się na talerzu. Leży bowiem taki pomarańczowy kawałek czegoś, z często żółto-zielonkawymi pestkami w środku, który nie zachęca swoim wyglądem nawet do spróbowania.
Należy dodać, że jeśli skusimy się na niego, będzie to tylko jeden kawałeczek. Pomidor tego typu jest bowiem tak twardy i niesmaczny, że głowa mała. Ekologiczne bio pomidory, nie dość, że samym zapachem zachęcają do spróbowania, to ich wspaniały smak zapewni każdemu niesamowitą przyjemność pod względem kulinarnym. Właściwie, to ciężko porównywać oba produkty, ponieważ jest to tak bardzo oczywista sprawa, że mało kto tego nie zrozumie.
Zdrowe odżywianie jest naszym osobistym wyborem. Nikt nie będzie nam mówił co mamy kupić i w jaki sposób żyć. Warto jednak się na chwilę zatrzymać i zastanowić. Wybierając zdrowie na talerzu, robimy sobie i swojej rodzinie tak naprawdę ogromną przysługę. Jesteśmy bowiem dzisiaj skazani na chemię praktycznie na każdym kroku. Powietrze, gleba, woda – poprzez dużą ingerencję człowieka w naturę, pogorszyła się niestety jakość naszego życia.
Już jako małe dzieci jesteśmy skazani na chemikalia. Wszelkie kosmetyki, środki piorące, zabawki, nawilżane chusteczki, zapachowe pieluszki…Musimy zatem zrobić wszystko, aby unikać jej jak tylko to możliwe. Dzięki bio produktom w dużym stopniu wyeliminujemy znaczną część chemii z naszego organizmu, co zapewne przełoży się bardzo szybko na dużo lepsze jego funkcjonowanie.