Kolor czerwony kojarzy się na wiele różnych sposobów. Rewolucja, krew, miłość czy emocje. Gdy jednak powiemy czerwone warzywa lub owoce, do głowy przychodzą nam różne, smaczne płody rolne.Oczywiście dotyczy to nie tylko czerwonych warzyw. Na świecie istnieje wiele różnych, smacznych warzyw i owoców w pełnej palecie barw. Jedzenie warzyw i owoców stanowi nieodłączny element diety każdego człowieka a ich brak w pożywieniu może być niebezpieczny dla zdrowia.
Czerwony owoc to przede wszystkim truskawka. Któż z nas nie zajadał się tymi przerośniętymi malinami? Na obszarach wiejskich truskawka jest bardzo popularna jako przysmak. Prosta w hodowli, nie wymagająca wielu obowiązków. Smaczna tuż po zerwaniu z krzaczka, smaczna w śmietanie i z cukrem. Dobra podstawa do produkcji dżemu i różnego rodzaju powideł.
Z kolorem czerwonym kojarzy się również wiśnia. Również bardzo popularna w Polsce i łatwa w hodowli. Używana w dżemach, ciastach i tortach. Nieodłączny element pączków domowej produkcji.
Jabłko to w Polsce owoc numer jeden. Soczyste, czerwone jabłko jest bogate w witaminę C i potrafi bardzo szybko nasycić nawet najbardziej głodnego. Wykorzystujemy je w różnych formach, od surowego jabłka poprzez różnego rodzaju kompoty, po dżemy i powidła. Popularne jest również pieczenie jabłek na przykład z cynamonem. Jabłko stanowi też pewną bazę do produkcji napojów alkoholowych. Na rynku znaleźć można wina jabłkowe, a w ostatnich latach ogromną popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju cydry – czyli piwa wyprodukowane z jabłek.
Podstawowym czerwonym warzywem, które przychodzi do głowy jest burak
Bogaty w witaminy i różnego rodzaju minerały takie jak magnez, mangan, chlor, fluor, cynk sód, wapno czy żelazo. Buraki są również bogate w kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na produkcję krwi. Reguluje jej ciśnienie, obniża poziom cholesterolu. W Polsce popularne jako surówka do różnego rodzaju dań mięsnych. Duże wartości zdrowotne ma sok z buraka. Aby go przygotować, wystarczy sokowirówka.
Pomidor – król polskich stołów i przydomowych hodowli. Bogaty w witaminę C jest najpopularniejszym polskim warzywem (choć właściwie pomidor jest owocem). Pomidory znajdziemy wszędzie – stosowane są w sałatkach i surówkach, jako element różnego rodzaju sosów. Pomidor znajdziemy również na pizzy, nie tylko w formie sosu czy ketchupu, ale również jako istotny składnik.
Kolor czerwony to również kolor papryki. Podobnie jak pozostałe warzywa, również popularne w Polsce. Od jakiegoś czasu coraz popularniejsze są odmiany ostre. Polacy lubią ostre potrawy, a odpowiednie papryki to gwarantują. Nie bez powodu papryka jalapenho jest coraz częściej używana do sosów czy też jako element dania fast food takiego jak pizza czy kebab.
Kolejnym czerwonym warzywem jest czerwona cebula
Jest to słodsza odmiana cebuli białej. Właśnie ten słodkawy smak sprawia, że jest niezwykle popularna jako składnik sałatek warzywnych. Podobnie jak buraki, zawierają wiele witamin i minerałów. Spożywanie czerwonej cebuli ma dobry wpływ na paznokcie, skórę, poprawia jakość włosów. Działa jednak moczopędnie, co może być dość problematyczne (choć zdarzają się dolegliwości, które moczopędność pozwala pokonać).
Ciekawym przykładem czerwonego warzywa jest.. czerwony ziemniak. Rzadko spotykane warzywo, bardzo często mylone z batatami. W smaku podobne do tradycyjnych ziemniaków. Do zalet tego warzywa należy przyjąć obniżanie ciśnienia, poziomu złego cholesterolu, usuwanie kamieni nerkowych i żółciowych, wzmocnienie układu odpornościowego i wzroku. Dodatkowo, mogą też chronić przed nowotworami.
Jak łatwo zauważyć, istnieje sporo, różnego rodzaju, warzyw i owoców w kolorze czerwonym. Zazwyczaj smaczne, bogate w witaminy i minerały, pozwalają zadbać nie tylko o zdrowie przez obniżanie ciśnienia czy poziomu cholesterolu, wzmacniając układ odpornościowy, ale też pozwalają na zadbanie o skórę, paznokcie czy włosy. Owoce i warzywa wykorzystywane są w różnych formach i do różnych dań. Dżemy, powidła, sałatki, surówki czy sosy – wszystkie te rzeczy można przyrządzić wykorzystując warzywa i owoce. I wszystkie te dania będą niezwykle bogate w smak.
Ogólnie mówiąc, niezależnie czy są to czerwone warzywa, czy zielone czy żółte, każdy człowiek powinien spożywać ich jak najwięcej. Są bogate nie tylko w witaminy i minerały, ale również w smak. Dodają charakteru wielu potrawom, niektóre z potraw w ogóle bez warzyw nie mają racji bytu. Dlatego też zawsze warto zadbać o to, aby dania mięsne jedzone były z warzywami, do których należą nie tylko ziemniaki w różnej formie.