Owies jest znany ludzkości od tysięcy lat. Nasi przodkowie doskonale zdawali sobie sprawę z dobroczynnych skutków owsa i spożywali go codziennie. Współcześnie również w naszej diecie nie powinno zabraknąć płatków owsianych. Udowodniono, że regularne spożywanie produktów owsianych obniża pozom cholesterolu we krwi, działa przeciwnowotworowo i uspokajająco. Duża zawartość błonnika powoduje, że długo jesteśmy najedzeni i działa zbawiennie na perystaltykę naszych jelit.
Węglowodany złożone zawarte w owsie uwalniają się powoli do krwiobiegu i nie powodują nagłych wyrzutów insuliny. Dzięki temu możemy zapomnieć o nagłych napadach głodu. Dobroczynne właściwości płatków owsianych można wymieniać bez końca. Bez wątpienia powinny się one znaleźć w menu każdego z nas. Jednak tryb życia, jaki prowadzi nasze społeczeństwo powoduje, że często nie mamy czasu, żeby przygotować sobie prawdziwą owsiankę. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą batony owsiane.
Batony owsiane są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej owsianki
Mają nad nią też sporą przewagę, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje tyle czasu. Są również dużo bardziej poręczne — możemy je zabrać ze sobą wszędzie i cieszyć się zdrową przekąską o każdej porze dnia. Jedząc batony owsiane, czerpiemy dokładnie takie same korzyści zdrowotne, jak z jedzenia owsianki przyrządzonej tradycyjnie. W zasadzie ciężko jest znaleźć jakiś argument, który przemawiałby za tym, żeby batony owsiane nie zagościły na stałe w naszej diecie. Warto dawać je dzieciom do szkoły zamiast klasycznych czekoladowych wafelków z dodatkiem cukru i chemii.
Dlatego, jeśli tylko mamy czas przygotujmy batony owsiane samodzielnie w domu. Żeby przygotować batony owsiane nie potrzebujemy też żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. W zasadzie nawet dziecko bez problemu sobie z tym poradzi. Żeby przygotować zdrowe i pożywne batony owsiane będziemy potrzebować dobrej jakości płatków owsianych, najlepiej jak najmniej przetworzonych (górskich) i z ekologicznych upraw. Płatki owsiane możemy potraktować blenderem lub użyć ich w całości w zależności od naszych preferencji.
Jeżeli wcześniej je zmielimy nasze batony owsiane będą miały bardziej ciasteczkową teksturę. W takiej postaci mogą bardziej przypaść do gustu dzieciom, ale pozbawiamy je w ten sposób części dobroczynnego błonnika, który jest zbawienny dla naszych jelit. Następnie należy pomyśleć nad dodatkami. W zależności od tego, na co się zdecydujemy, nasze batony owsiane mogą mieć charakter słodkiego deseru, zdrowej przekąski lub nawet bardziej wytrawnego dania.
Dodatki zależą tylko od naszych upodobań
Mogą do być suszone owoce, orzechy, ziarna zbóż, kawałki czekolady, co tylko chcemy. Dodatki i płatki owsiane trzeba wymieszać w dużej misce i dodać masę, która połączy wszystkie składniki razem. Taką masą mogą być jajka, banany, mleko roślinne, słodkie dżemy, mus karmelowy. Mamy tu pełną dowolność.
Chodzi o to, aby płatki owsiane wchłonęły masę i żeby można było uformować batony owsiane. Tak przygotowane batony owsiane wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i po tym czasie możemy się cieszyć zdrową przekąską. Batony owsiane możemy zrobić też w nieco bardziej wytrawnej wersji. Mogą one stanowić wówczas doskonały posiłek, jeżeli nie mamy czasu zjeść w pracy obiadu i nie mamy ochoty na nic słodkiego.
Żeby przygotować takie batony wystarczy, że zalejemy owies bardziej sokiem warzywnym przygotowanym z ulubionych warzyw. Możemy również dodać trochę orzechów i drobno pokrojonej papryki lub marchewki. Jeżeli zupełnie nie mamy czasu na siedzenie w kuchni, możemy uformować batony owsiane i zostawić je na noc w lodówce. Rano będą czekały na nas gotowe do zapakowania na wynos. Batony owsiane to idealny pomysł dla wszystkich zabieganych, którzy mimo braku czasu chcą się zdrowo odżywiać. Trzeba jednak uważać na batony owsiane, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.
Niestety bardzo często mają one niewiele wspólnego ze zdrowym posiłkiem i praktycznie niczym się nie różnią od innych słodkich batonów. Ciężko jest znaleźć gotowe, zdrowe batony owsiane o dobrym składzie. Jeżeli nie mamy nawyku czytania etykiet produktów, które wkładamy do koszyka lepiej odpuścić sobie batony owsiane ze sklepu.
Jest wprawdzie na rynku kilka firm, które produkują batony owsiane pozbawione niepotrzebnych dodatków, bez zawartości tłuszczy utwardzanych, czy syropu glukozowo – fruktozowego, jednak nie jest to standardem. Nawet najlepsze sklepowe batony owsiane nie dorównują tym przyrządzonym własnoręcznie.