Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie. Otaczający nas świat wywiera na nas coraz to większą presję, a my zamiast troszkę zwolnić, zatroszczyć się trochę o siebie i innych ulegamy tej presji. Powszechnie wiadomo, że stres ma bardzo negatywny wpływ na organizm człowieka. Żyjąc w ciągłym stresie jesteśmy narażeni na wiele chorób. W przypadku kiedy dochodzi do tego zła dieta, w której dominuje gotowe jedzenie, fast foody i wysoko słodzone napoje jest jeszcze gorzej. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak szkodzimy naszemu organizmowi spożywając takie śmieciowe jedzenie.
Na szczęście świat, w którym króluje niezdrowa dieta powoli przestaje być „modny”. Coraz więcej ludzi zaczyna zwracać uwagę na to jak się odżywia i jaki tryb życia prowadzi. Na ulicach zaczyna roić się od ludzi uprawiających jogging, a siłownie pękają w szwach. Bycie fit jest trendy. Dzięki internetowi oraz programom telewizyjnym o zdrowym odżywianiu ludzie mają większe pojęcie o tym co zdrowe, a co niezdrowe. Przede wszystkim zwracają uwagę na etykiety
Niezwykle popularne staje się eko jedzenie
Niemal w każdej galerii handlowej można znaleźć sklep lub stoisko z ekologiczną żywnością. Z reguły taka żywność jest droższa, ale nie powinno nas to dziwić. Płacimy bowiem za jakość mając jednocześnie gwarancję, że produkty pochodzą z zaufanych źródeł.
Podstawą ekologicznych upraw jest płodozmian, czyli rotacyjna zmiana uprawy na danym obszarze. Ma to na celu ochronę gleby przed wyjałowieniem. Bardzo ważne jest też bez wątpienia stosowanie naturalnych nawozów takich jak kompost czy obornik. Zwierzęta hodowane na tzw. „eko farmie” nie mogą być karmione paszami przemysłowymi. Zakazane są również wszelkie hormony czy antybiotyki. Zaprzecza to bowiem naturalnej hodowli.
Niestety producenci często próbują zwieść konsumenta. W sklepach z żywnością ekologiczną mogą pojawić się np. wędliny, które mimo tego, że wyglądają na produkowane metodami tradycyjnymi w rzeczywistości nie mają z nimi nic wspólnego choć ich jakość jest wysoka. Jednak jedyny wiarygodny wyznacznik tego, czy produkt jest „eko” stanowi specjalny certyfikat. Aby mieć pewność o ekologiczności danego produktu wystarczy wypatrywać na opakowaniu „zielonego listka”. Najpierw jednak warto dowiedzieć się jak owy listek powinien wyglądać (zielony listek z 12 gwiazdek na zielonym tle), ponieważ w tej kwestii również możemy zostać oszukani przez producentów.
Istnieje sposób na to by nie bać się, że zostaniemy oszukani, a mianowicie… własna uprawa! Nie ma nic piękniejszego niż posiadanie własnego kawałka pola, na którym uprawiane są warzywa. W takiej sytuacji sami dbamy o to, aby nasze uprawy były zdrowe.
Gotowanie z użyciem produktów ekologicznych niczym nie różni się od „normalnego” gotowania poza tym, że wykorzystujemy zdrowsze i lepsze produkty. Nie jest to jednak tak proste jak się wydaje, ponieważ powszechnie wiadomo, że żywność ekologiczna jest droższa i nie każdego stać na to, by zaopatrywać swoją spiżarnie w produkty tylko i wyłącznie „eko”. Najdroższe jest oczywiście mięso ze wspomnianych wcześniej ekologicznych hodowli. Jednak mięso nie musi, a wręcz nie powinno być spożywane codziennie.
Zamiast tego na obiad możemy przygotować np. naleśniki lub placki ziemniaczane, ponieważ do przygotowania tych dań potrzebujemy takich eko składników, które są szeroko dostępne i stosunkowo niedrogie. Pyszną alternatywą może być też zupa krem. Z dyni, brokułów, bobu czy jarmużu – wszystkie są pyszne, a przede wszystkim bardzo zdrowe i pożywne.
Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Świetnie sprawdzają się szczególnie zimą kiedy nasz organizm potrzebuje zastrzyku witamin. Taka zupa może być spożywana nie tylko na obiad, ale również, co zaskakujące, na śniadanie. Ciepłe śniadanie dostarcza bowiem energii dlatego dobrze jest rozpocząć dzień od smakowitej, zdrowej, kremowej zupy.
Choć przygotowywanie pożywnych, zdrowych posiłków wymaga czasem dużo czasu, którego wielu z nas w codziennej gonitwie bardzo brakuje, warto jest zadbać o swoje zdrowie. Skutkuje to przede wszystkim lepszym samopoczuciem, a także smuklejszą sylwetką. Zbilansowana dieta połączona z codziennymi ćwiczeniami może sprawić, że poczujemy się szczęśliwsi w swojej skórze.
Nie chodzi tutaj o wyrzeczenia czy wyczerpujące treningi. Wszystko bowiem należy robić z umiarem, rozwagą, a przede wszystkim w zgodzie ze sobą. Wystarczy codzienna kilkuminutowa gimnastyka lub spacer dla zdrowia. To tak niewiele, a w trosce o własne zdrowie warto stosować się do tych prostych zaleceń.