Banany to bardzo wdzięczny owoc w podróży: można go zabrać do torby bez martwienia się o opakowanie. Dodatkowo, zjadanie banana nie powoduje, że brudzimy się. Banany chętnie zabieramy też na lunch w pracy oraz na całodzienne bieganie po mieście. Banany chętnie są zjadane przez male dzieci, jak i przez osoby starsze. Poniżej podpowiadamy, jak kupować zdrowe banany!
Czy banany docierające do Polski są zdrowe?
Nie wszystkie banany, które docierają do Polski z odległych południowych krain są zdrowe. Niektóre z nich muszą wchłonąć mnóstwo chemii, aby dotrzeć do magazynów. Wszystko przez to, że sprzedawcy doskonale wiedzą: banany, aby się dobrze sprzedawał, musza ładnie wyglądać. Banany ze skazami, z zanieczyszczeniami, z brązowymi plamkami nie będą dobrze wyglądał na sklepowych półkach i klienci nie będą się nimi interesować. Dlatego wstrzykuje się w nie substancje chemiczne, które są niezdrowe, ale które powodują, że banan ładnie wygląda i wytrzymuje we względnej świeżości dłużej.
Tak naprawdę w sklepie kupujemy banany pastewne
Po drugie, musimy zwrócić uwagę na to, że kupując banany za niecałe 4 zł za kilogram w jednej z sieciówek kupujemy coś, czego mieszkaniec Afryki czy Ameryki Południowej nigdy nie chciałby jeść. Do Europy wysyła się bowiem banany pastewne, które są przeznaczone w swoich krajach pochodzenia do karmienia nimi zwierząt. W składzie mają głównie skrobię i to niestety czuć. Czuja to na pewno Amerykanie z Ameryki Południowej, którzy bardzo dziwią się, jak Europejczycy mogą tak źle jeść.
Folie owadobójcze
Oprócz tego, że banany są wypełniane niesowitą ilością niezdrowych substancji chemicznych, dodatkowo owija się je w folię na czas transportu. Do folii wstrzykuje się środki, które mają zapobiegać zagnieżdżaniu się owadów we wnętrzach worków. Naukowcy od dawna biją na alarm, że w środkach tych jest sporo substancji, które między innymi powodują depresje, a także powstawanie wad wrodzonych u dzieci oraz problemy z oddychaniem u dorosłych. Zdecydowanie lepiej jest kupować ekologiczne banany, które wprawdzie są droższe, jednak ich jakość jest o wiele lepsza.
Skąd biorą się ekologiczne bio banany?
Nie każdy z nas wie, że wszystkie banany docierają do Europy zielone – dopiero na miejscu dojrzewają. Oznacza to, że trzeba przetransportować je w chłodniach, a tam spryskuje się je silnie etylenem. Nie jest to zdrowa praktyka, nie są to ekologiczne banany. Najlepsze i najzdrowsze banany to takie, które docierają na przykład do ekologicznych sklepów w Polsce z Krety lub z innych części Grecji. Ewentualnie z Włoch lub z krajów Afryki Północnej. Na pewno banany, które są hodowane w Ameryce Południowej nie będą dobre dla naszego zdrowia, o ile będziemy je jedli w Europie, a nie podczas wakacji na południowym globie.
Jakie banany kupować: zielone, czy przejrzałe?
W sklepach znajdziemy banany zupełnie zielone, jak i te, które wyglądają na przejrzałe. Zdecydowanie poleca się zwracanie uwagi na to, w jakim stanie dojrzałości kupujemy banany. Banany zielone to takie, które trawi się najtrudniej. Nie mają tylu cukrów prostych co banany maksymalnie dojrzałe. Z drugiej jednak strony banany najbardziej dojrzałe to takie, które są najbogatsze w witaminy i substancje mineralne.
Które banany są lepsze: z brązowymi plamkami, czy czyste?
Banany, które mają na skórkach czarne kropki i ciemne zacieki wyglądają an takie, które należy omijać szerokim łukiem. Nic bardziej mylnego. To właśnie takie banany są najbardziej dojrzale, najbogatsze w witaminy. Badani dowiodły również, że to właśnie te brązowe banany są bogate najbardziej w substancje, które pomagają walczyć ze złośliwymi komórkami rakowymi. Dodatkowo, banany dojrzałe 8 razy skuteczniej walczą z niedomaganiem pracy układu odpornościowego niż banany pozbawione jakichkolwiek skaz i zielone.
Dlaczego handel bananami pogarsza stan środowiska naturalnego?
Handel bananami wyrządza niesamowite szkody dla środowiska naturalnego. Po pierwsze, szkodliwy jest sam transport. Po tym jak banany zostaną zebrane na plantacjach, zostają zapakowane do kartonowych pudeł, następnie naszpikowane substancjami chemicznymi, a w dalszej kolejności: zapakowane na wielkie statki handlowe, do chłodni. Emisja zanieczyszczeń, do której dochodzi podczas podróży statkiem silnie wpływa na nasze środowisko naturalne. Ekologowie od dawna biją na alarm, aby nie kupować bananów pochodzących ze standardowych źródeł. Zdecydowanie lepiej jest skierować swoje kroki do bio sklepów z bananami, które stosują praktyki fair trade.