marchew i sok z marchwi

Zdrowe żywienie stałą się częścią naszego życia. Wiemy przecież, że to, czym odżywiamy swój organizm, odnosi się do wielu różnych spraw – naszego zdrowia, wyglądu czy nawet samopoczucia. Wciskając w siebie bezustannie tak zwane „śmieciowe żarcie”, nie jesteśmy w stanie czuć się dobrze. Szwankować zaczyna cały nasz organizm. Komórki i organy nie otrzymują dostatecznej ilości mikro i makroskładników, przez co są bardziej podatne na różnego typu choroby, a nasze zdrowie się pogarsza.

Początkowo te negatywne efekty nie są przez nas jakoś specjalnie zauważane. Niby czujemy się odrobinę gorzej, ale zrzucamy to wszystko na bark ciężkiej pracy i dodatkowych obowiązków oraz braku dostatecznej ilości snu. Nie mamy pojęcia, że tak naprawdę wina tkwi w naszym sposobie odżywiania. Gdy natomiast zaczynamy go zmieniać, często robimy to w sposób gwałtowny i nagły.

Zamiast po prostu początkowo wybierać nieco zdrowsze wersje naszych ulubionych produktów, od razu postanawiamy inwestować w żywność ekologiczną. Nie znając się kompletnie na tych wszystkich dziedzinach związanych z jedzeniem, uznajemy podświadomie, że ekologiczna bio marchew (kosztując nomen omen nawet siedem złotych za kilogram) będzie lepsza od tej zwyczajnej. Czy jednak na pewno tak właśnie jest? Czy żywność ekologiczną opłaca się nam w ogóle kupować?

ekologiczna bio marchew

Jeżeli nasze codziennie jadłospisy zaczniemy opierać tylko i wyłącznie na ekologicznych produktach spożywczych, na pewno staną się one dużo zdrowsze. Udowodnimy to sobie na przykładzie zwykłych warzyw. Powinny one stanowić największą część naszej codziennej diety, jednakże te, które kupujemy na co dzień w zwykłych sklepach, nie zawsze są dla nas do końca wartościowe. Bardzo często brakuje w nich tych składników, dla których je kupujemy. Nie musimy nawet sprawdzać ich składu czy poddawać ich specjalnym badaniom analizującym zawartość poszczególnych witamin i minerałów, aby się o tym przekonać.

Wystarczy, że zimą w zwykłym supermarkecie zakupimy kilogram pomidorów. Spróbujmy ich potem skosztować. Okaże się na pewno, że mają one pusty, płytki smak, w niczym nie przypominający tego, jaki pamiętamy z naszego dzieciństwa, gdy moglibyśmy zajadać się pomidorami prosto z ogródka. Sklepowe warzywa muszą przejść naprawdę ciężką drogę, zanim w ogóle pojawią się na półkach w marketach.

Producenci przede wszystkim skupiają się na ich prezencji. Wiedzą, że jeśli będzie ona atrakcyjna, wręcz idealna, sami konsumenci zaczną je chętniej kupować. Do takich pomidorów dodaje się zatem masę konserwantów, barwników i aromatów. Każde warzywo w sklepie wygląda niemalże tak samo – ma idealny krągły kształt i apetyczny, bardzo intensywny kolor. Podświadomie uznajemy, że jeśli coś dobrze wygląda, musi być dla nas dobre. A jest niestety wręcz przeciwnie.

Ekologiczna żywność, chociażby taka ekologiczna bio marchew nigdy nie będzie aż tak doskonała i perfekcyjna. Zauważymy na niej szereg niedoskonałości. Każde z ekologicznych warzyw będzie mieć inny kształt – niektóre będą wyżłobione w pewnych miejscach, inne będą nawet zawierać większe braki. Zmieniony zostanie także ich kolor. Ekologiczny pomidor nie będzie przepięknie błyszczeć i porażać nas swoim intensywnym czerwonym kolorem.

Może być lekko szarawy albo nieco jaśniejszy – przez co początkowo możemy nie mieć ochoty na jego zakup. Lubimy perfekcję. Lubimy rzeczy, które według nas wyglądają na porządne i doskonałe. Ekologiczna żywność nigdy nie spełni tych naszych wymagań związanych z samą prezencją, ale to tylko oznacza, że jest uprawiana w sposób naturalny, czyli dobry dla nas i naszego zdrowia. Znajdziemy w niej znacznie więcej dobrych substancji odżywczych aniżeli w klasycznych wersjach tych produktów.

bio marchew

Ekologiczne warzywa zagwarantują nam łatwy dostęp do wielu witamin i substancji mineralnych. Nareszcie będziemy odżywiać się zdrowo i rzeczywiście coś na tym zyskamy. A wybierając normalne warzywa i owoce z myślą o swoim organizmie, często zupełnie przypadkowo jeszcze bardziej go zaśmiecamy i niczego dobrego mu nie zapewniamy.

Nie znając się nawet kompletnie na ekologicznej żywności, sami moglibyśmy się domyślić, że jest ona dla nas i naszego zdrowia bardzo dobra. Jej sporym minusem będzie jednak sama cena. Podczas gdy kilogram zwykłych jabłek kosztuje nas maksymalnie trzy złote, za te ekologiczne możemy zapłacić nawet trzykrotnie więcej. Jeżeli więc możemy sobie na to pozwolić – róbmy to, ale też nie przesadzajmy i od tej pory nie kupujmy jedynie samych ekologicznych produktów. Te „zwyczajne” też mogą być porządne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here