Większość diagnozowanych przypadków cukrzycy to tzw. cukrzyca typu drugiego. Powodowana jest zmniejszeniem wrażliwości organizmu na insulinę, co prowadzi do jej nadmiernego wytwarzania oraz w konsekwencji wyczerpania zasobów. Cukrzyca jest groźną chorobą, ale można z nią prowadzić niemal całkowicie normalne życie. Warto jednak przede wszystkim przeciwdziałać jej rozwojowi. Sprzyja temu przede wszystkim zdrowy sposób odżywiania. Jak wygląda profilaktyka cukrzycy pod względem diety?
Dieta i ruch chronią przed cukrzycą
Aby zapobiegać cukrzycy, należy przede wszystkim prawidłowo się odżywiać. Zdrowa dieta pozwala na utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi, a jednocześnie sprzyja zachowaniu optymalnego ciśnienia tętniczego. Prawdopodobnie większość diabetyków mogłoby uniknąć rozwoju choroby, właśnie poprzez wprowadzenie w odpowiednim momencie zmian w swoim stylu życia. W większości przypadków problem stanowią złe nawyki żywieniowe, których wyplenienie na późniejszych etapach rozwoju cukrzycy jest bardzo trudne. Poza sposobem żywienia, w profilaktyce tej choroby znaczenie ma także wysoki poziom aktywności fizycznej. Regularny ruch opóźnia naturalne procesy starzenia, które również są istotnym czynnikiem rozwoju cukrzycy. Sposobem na ochronę przed tą chorobą jest więc praktykowanie nawyków umożliwiających zachowanie stanu organizmu w granicach normy pod względem masy ciała. Warto zatem umiejętnie dobierać posiłki, regularnie liczyć kalorie i starać się utrzymywać szczupłą sylwetkę poprzez systematyczne ćwiczenia. Należy pamiętać, że dieta odgrywa kluczową rolę także w leczeniu i zapobieganiu różnych powikłań cukrzycowych, włącznie z nefropatią, mikroangiopatią czy retinopatią.
Węglowodany, tłuszcze i białko
Sposób żywienia w profilaktyce cukrzycy powinien być zrównoważony. Należy każdego dnia dostarczać do organizmu wszystkie niezbędne składniki – zarówno węglowodany, białka czy tłuszcze, jak i witaminy oraz minerały. Konieczne jest jednak zachowanie między nimi odpowiedniej równowagi oraz prawidłowych proporcji. Warto przede wszystkim wyeliminować lub mocno ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych. Cukry występują nie tylko w słodyczach, ale też daniach gotowych, przekąskach czy dodatkach do żywności. Zamiast nich w diecie powinny pojawić się węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich pełnoziarniste produkty zbożowe, a także rozmaite kasze. Ich spożycie zmniejsza ilość wydzielanej insuliny i daje większe uczucie sytości. W diecie należy ograniczyć także spożycie nasyconych kwasów tłuszczonych pochodzenia zwierzęcego, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Należy zamiast nich wzbogacić codzienny plan żywienia o wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Występują w olejach roślinnych oraz rybach morskich. W kwestii białka najlepiej postawić na chude mięso, ryby, produkty nabiałowe oraz rośliny strączkowe.
Zasady przeciwcukrzycowego stylu żywienia
Istotny wpływ na przeciwdziałanie cukrzycy ma prawidłowe przygotowanie spożywanych posiłków. Do najlepszych metod przyrządzania jedzenia zaliczyć można duszenie, gotowanie oraz pieczenie w folii bez tłuszczu. Kolejna kwestia to nieprzekraczanie dziennego zapotrzebowania na kalorie. Warto unikać podjadania między posiłkami, ponieważ niemal każda konsumpcja wiąże się z produkcją insuliny. Jako przekąski należy wybierać wyłącznie produkty o niskim indeksie glikemicznym, a najlepiej ograniczyć się do popijania wody, kawy czy herbaty. Wiele praktycznych porad w kwestii profilaktyki przeciwcukrzycowej znaleźć można na stronie Polskiego Bloga Medycznego. Pod adresem https://polski-blog-medyczny.pl/ wyszczególnione zostały różne kategorie, poświęcone konkretnym tematom z dziedziny zdrowia. Na ewentualny rozwój cukrzycy można w dużym stopniu wpłynąć – wymagany nakład silnej woli jest tak naprawdę nieduży. Kluczowe znaczenie ma zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna. Taki styl życia chroni nie tylko przed cukrzycą, ale również wieloma innymi groźnymi chorobami.