Mimo iż są to najzdrowsze produkty na świecie, sami najprawdopodobniej nie jadamy ich zbyt często. Oglądając wieczorami filmy z rodziną lub znajomymi, wolimy sięgnąć po paczkę tłustych i obsypanych przyprawami chipsów, a na dobitkę zagryźć ją opakowaniem czekoladowych wafelków, zamiast pokroić sobie w cienkie paski surowe marchewki i spożyć je z dodatkiem lekkiego i dietetycznego dipu czosnkowego. Nasza niechęć do warzyw może wynikać z pewnych przyzwyczajeń.
Jeżeli do tej pory nie zwracaliśmy uwagi na to, co wrzucamy do swojego żołądka, trudno jest nam się przekonać do tego, by taki obiad uzupełnić porcją kolorowej sałatki, zamiast zjeść solidnego hamburgera i w ciągu kilku sekund nasycić swój głód. Czasem nawet pieczone warzywa, posypane świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami, kompletnie nie spełniają potrzeb naszego podniebienia.
Mimo iż wiemy, że powinniśmy je jeść, zapominamy o tym już po paru tygodniach, a nasza dieta ponownie zostanie przeciągnięta na złe tory. Możemy jednak w jakiś sposób zachęcić się i zmotywować do jedzenia tych najzdrowszych dla nas produktów spożywczych. Wystarczy, że odkryjemy wszystkie ich drogocenne właściwości i dowiemy się, jaki mają one wpływ na stan naszego organizmu.
Wszystkie dania czy napoje przygotowane z samych warzyw zapewnią nam dostęp do niezwykłych właściwości, które uzdrawiająco zadziałają na nasz organizm. Dostarczą mu cennych dla niego witamin oraz związków mineralnych. Poprawią także jego nawodnienie ze względu na fakt, że niemalże w połowie, a czasem nawet w ilości wynoszącej więcej niż 50% takie warzywa składają się z samej wody. Jeżeli mamy problemy z tym, by pić przynajmniej dwa litry płynów dziennie, powinniśmy je zastępować chociażby takimi warzywami, a najlepiej – przygotowanymi z nich świeżymi sokami, zupami i kremami.
Wszystkie warzywa wyróżniają się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Niektóre mają go mniej, inne trochę więcej, ale za każdym razem występuje on czy to w pomidorach, czy to w zielonych ogórkach. Co więcej, ze względu na niską kaloryczność tych produktów, możemy tak naprawdę jeść je bez ograniczeń i nie zauważyć z tego powodu jakichś niepokojących zmian w swojej sylwetce. Spożywając spore porcje warzyw, możemy skutecznie i przyjemnie zbijać swoją wagę. Chudniemy, a mimo tego nie chodzimy głodni. Nasycamy się wysoko objętościowymi potrawami, w całości wypełniając je jarzynkami i innymi produktami tego rodzaju.
Nasze zdrowie często zależy od tego, ile witamin przyswajamy wraz z naszymi posiłkami. Jeżeli chcemy ich sobie zapewnić nieco więcej, sięgajmy po pieczone warzywa bądź starajmy się częściej jadać jarzynowe zupki. Uzdrowią one cały nasz organizm. Dzięki witaminom wspomożemy pracę niemalże wszystkich narządów, dbając o to, aby każdy proces mógł zachodzić w naszym organizmie bez żadnych problemów. Witaminy zawarte w warzywach stają się niezwykłym wsparciem dla naszego układu trawiennego.
Poprawiają i przyspieszają jego działanie, a wtedy jesteśmy w stanie szybciej pozbywać się zbędnych produktów przemiany materii, czyli m.in. licznych toksyn, które zaśmiecają nas od środka i negatywnie oddziałują nawet na nasz wygląd zewnętrzny. Witaminy są też budulcem dla naszych komórek. Potrafią zmusić je do regeneracji i samodzielnej odbudowy. Wspierają nasze serce i dbają o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. To najcenniejsze substancje dla naszego zdrowia, bez których nigdy nie będziemy czuć się w pełni dobrze. Musimy je sobie dostarczać i to codziennie, a najłatwiej będzie nam to zrobić właśnie z pomocą warzyw
Nawet jeśli do tej pory takie warzywa kojarzyły się nam z nudnymi, bezsmakowymi, niemalże bezpłciowymi artykułami spożywczymi, szybko odkryjemy ich pełen potencjał. Musimy tylko zacząć korzystać z nich w swojej kuchni. Najlepiej już teraz udajmy się na pobliski bazar bądź giełdę i zaopatrzmy się w całą siatkę zróżnicowanych warzyw. Korzystajmy z nich przy każdym posiłku. Śniadanie, na które zazwyczaj przygotowujemy sobie gotowane jajka lub jajecznicę, możemy uzupełnić pokrojonymi pomidorkami lub ogórkami kiszonymi.
Gdy tylko zacznie zbliżać się pora obiadowa, postarajmy się skomponować przynajmniej jedną kolorową sałatkę. Stwórzmy ją z tego, co akurat wpadnie nam w ręce. Jej podstawą będzie oczywiście kapusta pekińska lub sałata, ale za każdym razem możemy dodać do niej coś innego – cebulkę, kukurydzę, ogórki, paprykę czy pomidory. Na kolację zjedzmy natomiast zwykłe pieczone warzywa i polejmy je pomidorowym lub czosnkowym sosem. Taka zdrowa dieta wcale nie będzie nudna!