warzywa liściaste

Warzywa liściaste. Co możemy o nich powiedzieć?

Najpopularniejsze liściaste warzywa to między innymi: sałata, szpinak, pietruszka, kapusta, brokuły, Warto je poznać, gdyż zawierają bardzo dużo dobroczynnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiegają wielu chorobom.
Zielone warzywa liściaste są dostępne przez cały rok. Przy ich kupnie należy zwrócić uwagę na kolor – czy jest głęboko zielony, czy liście nie są zwiędnięte i suche. Można je jeść na zarówno na surowo jak i ugotowane. Świetnie nadają się do przyrządzania sałatek.

A oto kilka różnych warzyw liściastych i ich właściwości:
Sałata
Składa się głownie z wody ale zawiera wiele składników odżywczych. Jest źródłem witamin i minerałów. Pomaga w problemie nadpotliwości.
Rukola
Jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Przez starożytnych Rzymian była wykorzystywana jako afrodyzjak.Ma charakterystyczny, ostry smak. Zawiera duże ilości witamin: A, K, C oraz witamin z grupy B. Jest bogata w składniki mineralne takie jak: wapń, potas, żelazo i magnez. Jak dowiedziono – rukola hamuje rozwój nowotworów.

Kapusta
Oprócz witamin i minerałów zawiera duże ilości beta-karotenu (szczególnie kapusta pekińska). Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza też ryzyko zmian miażdżycowych. Kapusta biała i włoska mają zastosowanie zewnętrzne jak i wewnętrzne. Zewnętrznie świeże liście wykorzystuje się do okładów. Sok wyciśnięty z kapusty jest wspaniałym lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę. Płukanie gardła sokiem z kapusty leczy stany zapalne.

kapusta

Brokuły
Chronią przed anemią, rakiem, wrzodami żołądka a także wpływają pozytywnie na poziom cukru we krwi, mogą złagodzić objawy autyzmu, Zawierają potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne i krew krąży swobodniej. Jedzenie brokuł sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego.

Szpinak
Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Zapobiega nowotworom i miażdżycy. Właściwości zdrowotne tego warzywa były znane już w starożytnej Persji. Szpinak z uwagi na dużą zawartość magnezu redukuje stres. Natomiast zawarte w nim żelazo pomaga zwalczyć anemię. Z kolei potas jest doskonały w walce z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak posiada także właściwości odchudzające. Jedzenie tego warzywa zalecane jest także kobietom w ciąży z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego.

warzywa

Pietruszka (natka)
Wykorzystywana jest najczęściej jako dodatek do potraw. Posiada bogaty smak i aromat. Zawiera cale bogactwo witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). Natka pietruszki dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy. Jest także bogata w mikroelementy.

Pietruszka ma działanie antybakteryjne, dlatego powinno się dodawać ją do posiłków. Jedzenie natki pietruszki zapobiega anemii, Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne. Jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawarte w pietruszce przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na wzrok. Dbając o skórę, włosy i paznokcie nie można zapomnieć o dodawaniu do potraw natki pietruszki. Z uwagi na swoje właściwości moczopędne ma także zastosowanie w leczeniu kamicy nerkowej. Związki zawarte w natce mają pozytywny wpływ na dolegliwości związane z menstruacją.

Jarmuż
Od niedawna wszedł na nasze stoły i jest coraz bardziej popularny.Jarmuż zapobiega wielu chorobom między innymi nowotworom i chorobom serca. Liście jarmużu są bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, co zapobiega rakowi piersi.Wspomaga także pracę układu sercowo – naczyniowego. Tak jak natka pietruszki, jarmuż jest bogaty w witaminę C. Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa przez całą zimę.Przyrządza się go podobnie, jak szpinak.

Seler naciowy
Wykorzystywany jest w dietach odchudzających, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Jest niskokaloryczny i usuwa toksyny z organizmu. Dostarcza wielu witamin i soli mineralnych. Seler był znany już w starożytności. Świetnie działa na skórę odmładzając ją i usuwając zmarszczki. Uzupełnia niedobory składników mineralnych takich, jak: cynk, potas, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo.

Koperek
Koperek ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga przy wzdęciach i kolkach.Zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Napar przyrządzony z koperku działa antyseptycznie – pomaga na ropne zapalenia skóry i opuchnięcia. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zapobiega również zapaleniu dziąseł.
Jak widać warto jeść zielone warzywa liściaste. Zawierają one bogactwo składników odżywczych i chronią nas przed chorobami.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here