Wraz ze wzrastającą modą na zdrowy styl życia, podejmujemy coraz intensywniejszą oraz coraz bardziej urozmaiconą aktywność fizyczną, jak również skupiamy się na prawidłowym odżywianiu. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach podczas głównych posiłków, czyli śniadań, obiadów oraz kolacji, nie mając pomysłu w jaki sposób zapewnić sobie również racjonalne drugie śniadania oraz podwieczorki. Doskonałym rozwiązaniem są zdrowe batony energetyczne, które możemy sami przygotować w domu.
Produkty te doskonale sprawdzają się jako posiłek po treningu, pozwalając biegaczom, kolarzom oraz innym sportowcom na dodanie energii oraz szybszą regenerację organizmu, a ponadto ich ogromną zaletą jest to, iż są one całkowicie naturalne. Zdrowe batony energetyczne można przygotować w kilkanaście minut, zawierają w swoim składzie sporą ilość węglowodanów prostych, służących szybkiej regeneracji, przywróceniu sił oraz odbudowie zapasów glikogenu zawartego w mięśniach.
Zdrowe batony energetyczne są ponadto bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien podołać zadaniu ich wykonania
Zazwyczaj wystarczy jedynie rozdrobnić składniki, wymieszać je, a następnie czekać na ich wystygnięcie. W niektórych przepisach uzyskaną masę należy upiec w piekarniku, a większość wyrobów można z powodzeniem przygotować w większej ilości, gdyż istnieje możliwość ich przechowywania w lodówce lub zamrożenia.
Poniżej zostaną zaprezentowane przepisy na zdrowe batony energetyczne, wśród których każdy znajdzie dla siebie odpowiadający mu skład.
1. Bananowe batony z bakaliami
Do przygotowania pięciu sztuk będziemy potrzebowali stu trzydziestu gramów banana, czterdziestu pięciu gramów kakao, takiej samej ilości pestek słonecznika, pięćdziesięciu gramów suszonych daktyli, trzydziestu pięciu gramów mielonego lnu, dwudziestu pięciu gramów nasion konopi oraz sześćdziesięciu gramów orzechów laskowych. Zdrowe batony energetyczne przygotowuje się poprzez zalanie daktyli gorącą wodą, do górnej powierzchni owoców, następnie odstawiamy je na około piętnaście minut i miksujemy do wystygnięcia.
W kolejnym etapie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ponownie miksujemy. Po wystudzeniu masy do stanu, w jakim będzie można ja formować w dowolne kształty, dzielimy ją na pięć części i każdą owijamy papierem do pieczenia. Zdrowe batony energetyczne wsadzamy do pojemnika i chłodzimy w lodówce lub zamrażamy. Tego typu zdrowe batony energetyczne są szczególnie korzystne dla sportowców, gdyż zawierają one banan, będący owocem mającym największą zawartość potasu, będącego bardzo korzystnym związkiem dla układu krążenia. Ponadto banany zawierają tak zwany rozpuszczalny błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Dzięki zawartości tego owocu zdrowe batony energetyczne mają również właściwości uspokajające, pomagają w walce z bezsennością, stanami niepokoju oraz depresyjnymi. Korzystny wpływ na układ nerwowy ma również zawarta w nich witamina B6, która ponadto odpowiada za budowę krwinek czerwonych, dostarczając węglowodanów prostych. W przypadku gdy potrzebna jest szybka regeneracja organizmu, na przykład podczas maratonów warto jest zaopatrzyć się w bardzo dojrzałe banany, gdyż mają one znaczną ilość cukrów prostych, w porównaniu z owocami niedojrzałymi zawierającymi przede wszystkim skrobię.
2. Batony owsiane z jajkiem
Przepis ten jest skierowany do osób lubiących owsianki, aby przygotować sześć sztuk batoników należy przygotować jedną szklankę wody, dwie szklanki płatków owsianych, jedno jajko, sto dwadzieścia gramów suszonych fig, trzydzieści gramów masła, jedną łyżkę mielonego lnu oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Aby przygotować zdrowe batony energetyczne musimy na początku bardzo drobno poszatkować figi, a następnie wymieszać je z połową szklanki wody, po czym miksturę gotujemy na małym gazie przez około sześć minut.
Płatki owsiane należy zmielić i połączyć z jedną łyżeczką proszku do pieczenia oraz zmielonym lnem, a następnie dokładnie wymieszać. W kolejnej fazie dodajemy resztę wody, masło oraz jajko i mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę, po czym dodajemy przegotowane figi. Uzyskaną masę przekładamy do foremki, a następnie wkładamy do piekarnika nastawionego na sto osiemdziesiąt stopni i pieczemy przez około trzydzieści pięć minut.
Po ostygnięciu masę kroimy na sześć części, uzyskując zdrowe batony energetyczne. Wyroby te są szczególnie korzystne dla zdrowia, ze względu na zawarty w nich owies, który dostarcza sił oraz energii. Jest on szczególnie efektywny przy osłabieniu oraz wyczerpaniu organizmu, wzmacniając serce oraz oczyszczając organizm z toksyn, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu złego cholesterolu.