Warzywa i owoce powinny przeważać w naszych codziennych dietach. Im częściej będziemy je jeść, tym lepiej będziemy się czuć – nikomu nie trzeba tego raczej udowadniać. Zazwyczaj jednak od takich warzyw wolimy same owoce. Są one słodsze, dlatego przywodzą nam na myśl klasyczne słodycze, które moglibyśmy tak naprawdę jeść od samego rana do wieczora. Większość z nas jest bowiem uzależniona od cukru. Jako że w dzisiejszych czasach producenci uzupełniają nim już dosłownie wszystko – nawet ketchupy, mieszanki przypraw czy gotowe sosy, nie potrafimy się bez niego obejść i z wielką chęcią sięgamy po bogate w niego produkty. Sprawiają nam one dużą przyjemność. Jedząc słodki wyrób poprawiamy sobie nastrój i robimy to w sposób ekspresowy. Niestety jednocześnie szkodzimy i swojemu zdrowiu, i swojej sylwetce, a na dłuższą metę możemy odczuwać spadek dobrego nastroju. Zamiast więc aż tak często sięgać po te wszystkie owoce, starajmy się je zastępować normalnymi warzywami. Przekonajmy się do ich jedzenia. Zainteresujmy się tym całym tematem i dowiedzmy się nawet, czym są warzywa psiankowate. Tworzą one bowiem oddzielną grupę fantastycznych produktów. Na pewno powinniśmy po nie sięgać. Zwłaszcza, jeśli chcemy być zdrowi i pragniemy nareszcie odżywiać się tak, aby już zawsze czuć się dobrze.

Warzywa o tej nazwie zaliczamy do grupy roślin pochodzących z grupy psiankowców. Znajdziemy w niej tak naprawdę całą masę fantastycznych wyrobów. Ogólnie rzecz biorąc składa się na nią ponad dwa tysiące zróżnicowanych roślinności, które w większości przypadków przeznaczone są do spożycia. Niektóre z nich jemy dość często, a nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Warzywami psiankowatymi są bowiem uwielbiane przez nas pomidory, które niemalże zawsze kładziemy na swoje kanapki i z których tworzymy aromatyczne sosy do mięs i makaronów. Psiankowcami nazywamy także nasze swojskie ziemniaki, bakłażany oraz, uznawane za super żywność, jagody goi. Ciekawostką może być dla nas to, że wśród tych wszystkich roślin z rzędu psiankowców, które w większości przypadków są dla nas zdrowe i dobre, znajdziemy także sam tytoń. Z niego akurat nie powinniśmy jednak korzystać. Palenie papierosów upośledza wszystkie nasze zmysły i spowalnia działanie całego organizmu, nigdy nie wychodząc nam na dobre.

A czym charakteryzują się warzywa psiankowate? Dlaczego mogą być one lepsze od tych zupełnie „normalnych”, które jak dotąd najczęściej gościły na naszych talerzach? Przede wszystkim eksperci od spraw żywienia zwracają uwagę na skład takich warzyw. Wielokrotnie udało im się bowiem udowodnić, że oprócz standardowych witamin i minerałów występują w nich dodatkowe i nietypowe substancje, na których jedzeniu możemy sporo zyskać. W niestandardowy sposób dbają one o nasze zdrowie i nieraz wspierają je znacznie lepiej od klasycznych składników odżywczych. Drogocenne wartości odżywcze warzyw psiankowatych zdecydowanie powinny nas do nich zachęcić. Skoro już staramy się o siebie dbać, róbmy to na sto procent. Interesujmy się całym światem zdrowego żywienia i na bieżąco odkrywajmy coraz to nowsze i ciekawsze produkty, które staną się dla nas źródłem witamin i minerałów, a tym samym źródłem lepszego zdrowia i samopoczucia. Jedząc warzywa psiankowate przynajmniej kilka razy w tygodniu, już po miesiącu odczujemy sporą różnicę, która wyniknie ze zmiany naszego stylu żywienia. Koniecznie się na nią zdecydujmy.

Po jakie warzywa powinniśmy zatem sięgać, jeżeli zamierzamy umieszczać na swoich talerzach rośliny psiankowate? Najpierw wybierzmy dla siebie zwykłe pomidory. Na pewno od czasu do czasu je jadamy, ale zwykle nie spożywamy ich w jakichś niesamowicie dużych ilościach. Uważamy, że gdy na kanapce ułożymy sobie dwa plasterki pomidora, będziemy mogli zadbać o swoje zdrowie. A taka ilość warzywa jest tak znikoma, że w ogóle nie powinniśmy jej wliczać. Skoro chcemy jeść warzywa psiankowate, zacznijmy jeść pomidory dosłownie kilogramami. Przygotowując sobie na śniadanie jajecznicę, na talerzu tuż obok jajek połóżmy pokrojone na małe kawałki pomidory albo wysypmy na niego całe opakowanie (500 gramów) pomidorków koktajlowych. Te czerwone i uwielbiane przez nas wszystkich warzywa dostarczą nam wielu różnych witamin, a także liczne antyoksydanty oraz sam beta-karoten. Jeżeli jednak jakimś cudem totalnie za nimi nie przepadamy, wybierzmy dla siebie inne psiankowce – chociażby paprykę (najlepsza będzie ta czerwona) albo bakłażana. Unikajmy jedynie tytoniu. Palenie papierosów nigdy nie wyjdzie nam na dobre.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here