W ofercie wielu sklepów coraz częściej pojawiają się produkty pochodzenia organicznego. Zazwyczaj są to produkty spożywcze, choć w sklepach odzieżowych dostępne są ubrania uszyte z organicznej bawełny, a w drogeriach całe półki zajmują kosmetyki oznaczone jako organiczne. Czym właściwie są produkty organiczne? Czy warto płacić za nie wyższą cenę niż za produkty wyprodukowane klasycznie? Różnice w cenach są naprawdę duże, warto więc wiedzieć za co płacimy.
Wiele osób kupuje produkty organiczne, uważając je za zdrowsze. Czy w rzeczywistości tak jest? Mało który konsument potrafi sprecyzować, czym dokładnie jest organiczne jedzenie i w jakim dokładnie celu je kupuje.
Żywność ekologiczna jest popularna na całym świecie. Opanowała nas wszechobecna moda na zdrowe odżywianie, dlatego też w sklepach kierujemy się w pierwszej kolejności na półki ze zdrową żywnością.
Jak powstaje organiczna żywność? Jedzenie organiczne produkowane jest w certyfikowanych gospodarstwach, które podlegają okresowym kontrolom. Rośliny hodowane są na nieskażonej glebie, a przy produkcji nie używa się pestycydów chemicznych ani sztucznych nawozów. Zamiast tego rodzaju praktyk stosuje się np. płodozmian, oraz biologiczne i mechaniczne sposoby ochrony przed szkodnikami. Rośliny nie mogą być również poddawane modyfikacji i muszą być oddzielone od pozostałych upraw. Mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzą od zwierząt karmionych ekologiczną paszą. Ponadto zwierzęta te muszą mieć możliwość okresowego przebywania na zewnątrz pomieszczeń. Oczywiście nie mogą mieć one podawanych antybiotyków i hormonów wzrostu, ale są szczepione przeciwko najważniejszym chorobom zwierzęcym. To wszystko sprawia, że organizmy hodowane i uprawiane w naturalnych warunkach rosną wolniej i są bardziej podatne na choroby. Ponadto krótszy jest okres przydatności do spożycia produktów ekologicznych, co jest związane z zakazem stosowania środków konserwujących. Trudno jednak uważać to za wadę. Taka żywność jest zdrowsza i kupując ją mamy pewność, że jest świeża. Konsekwencją takiej hodowli jest jednak wysoka cena produktów ekologicznych.
Czy organiczne jedzenie ma lepsze właściwości odżywcze niż tradycyjne? Ciągle trwają badania, a naukowcy nie zajmują jednoznacznego stanowiska w tej sprawie. Z niektórych badań wynika, że organiczne warzywa i owoce mają wyższą zawartość witaminy C, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Kolejne badania przeprowadzone na tych samych uprawach nie potwierdziły jednak tej teorii. Na skład produktów pochodzenia roślinnego mają wpływ różne czynniki, takie jak warunki pogodowe, tak więc określenie, czy produkty ekologiczne mają przewagę nad tradycyjnymi, wymaga długotrwałych badań. W tym względzie nie można potwierdzić przewagi produktów organicznych. Czy oznacza to, że nie warto przepłacać za organiczne jedzenie? Niekoniecznie. Niewątpliwą zaletą tego rodzaju produktów jest brak substancji chemicznych i hormonów w ich składzie. Z tego względu dla naszego zdrowia bezpieczniejsze będzie jedzenie produktów, wyhodowanych naturalnie. Osoby cierpiące na nietolerancje i alergie pokarmowe powinny postawić na żywność organiczną.
Kolejnym argumentem przemawiającym za zakupem produktów organicznych jest ochrona środowiska naturalnego. Przy ich produkcji do gleb i wód nie są bowiem wprowadzane chemikalia, które są masowo stosowane w uprawach tradycyjnych.
Jak rozpoznać produkty pochodzenia organicznego? Producenci żywności często próbują wykorzystywać różne chwyty, dzięki którym wydaje nam się, że kupujemy produkt organiczny. Produkty z certyfikowanych upraw są zawsze oznaczone odpowiednim znakiem. Na etykietach żywności, która spełnia wymagania określone w prawie, znajduje się biały listek na zielonym tle. Listek ten jest zbudowany z dwunastu gwiazdek. Ponadto na opakowaniu znajdziemy informacje dotyczące pochodzenia składników np. Rolnictwo UE, Rolnictwo PL. Jeśli chodzi o normy dotyczące żywności ekologicznej, to są one jednakowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej i regulowane są przez prawo unijne.
Organiczne jedzenie może być także nazywane ekologicznym lub biologicznym (w skrócie bio). Przedsiębiorca używający tych sformułowań musi posiadać odpowiednie certyfikaty, inaczej naraża się na poważne konsekwencje prawne.
Czy kupować żywność organiczną? Warto wprowadzać do diety tego rodzaju produkty, szczególnie dotyczy to tych, które spożywamy często. Warto spożywać żywność certyfikowaną, dla której dobrą alternatywą są produkty dostępne w małych, przydomowych gospodarstwach, znajdujących się w naszym sąsiedztwie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here