Wielu Polaków nie przyzwyczaiło się jeszcze niestety do regularnego jedzenia warzyw. W naszym kraju nie spożywa się ich zbyt wiele, podczas gdy to właśnie one powinny bazować i przodować w naszych zwykłych jadłospisach. Warzywa to doskonałe źródło zdrowia. Są one tak naprawdę najzdrowszymi z możliwych produktów spożywczych, bo w każdym z nich zawsze znajduje się bogata ilość składników odżywczych. Nawet minimalna porcja warzywek dostarcza człowiekowi wielu zróżnicowanych witamin i minerałów. Odżywia jego organizm od środka, pozwalając mu po prostu lepiej funkcjonować i troszcząc się o jego ogólne zdrowie. Niezależnie od tego, w jakiej formie takie warzywa będą spożywane, zawsze okażą się one dobrym wyborem. Jeżeli więc tylko ktoś nie przepada za standardowymi gotowanymi jarzynkami, a na myśl o zjedzeniu brukselki pojawia się u niego odruch wymiotny, gdyż w samym dzieciństwie rodzice zmuszali go do jedzenia tego wyrobu, zawsze może on sięgnąć po warzywa z piekarnika. Da się je przygotować w ekspresowym czasie. Gdy tylko człowiekowi brakuje pomysłu na obiad, może po prostu stworzyć warzywną mieszankę i ją upiec, a następnie podać ją w towarzystwie dowolnego mięsa albo wymieszać z ryżem lub makaronem i polać chudym sosem. Pieczone warzywa wspaniale smakują także i bez żadnych specjalnych dodatków. Można jeść je niemalże jak chipsy – podając je razem z sosem czosnkowym, ziołowym dipem albo ketchupem, umieszczając w miseczce i zajadając się nimi do filmu, książki albo serialu.

Jak zatem przygotować sobie taką kolorową, wartościową i zróżnicowaną mieszankę pełną zdrowia? Pierwszym krokiem będzie zakup odpowiednich produktów pozwalających na przygotowanie całego dania. Konieczne jest przecież sięgnięcie po różnorodne warzywa. Im więcej zagości ich w piekarniku, tym smaczniejsze okaże się całe danie. Zamiast więc wybierać wyłącznie standardowe i klasyczne ziemniaki, warto też dodać do swojego zakupowego koszyka bądź wózka solidną porcję pięknych marchewek, przynajmniej dwie sztuki pietruszki, korzeń selera, białą cebulkę (a najlepiej dwie) oraz czosnek. Osoby, które lubią buraki, mogą oczywiście uwzględnić te czerwone warzywa na swojej liście zakupów. Skoro same warzywa zostały już zakupione, czas sięgnąć po dodatki. Trzeba będzie bowiem polać je jakimś tłuszczem, który jest najlepszym nośnikiem smaku. Doskonale sprawdzi się tutaj zwykły olej rzepakowy, a także włoska oliwa z oliwek. Warzywa z piekarnika powinny też zadowalać kubki smakowe osób, które będą je później pożerać, dlatego trzeba przygotować do nich saszetki ze zróżnicowanymi przyprawami. Sól i pieprz będą klasycznym wyborem, ale warto też dodać do nich chociażby takie zioła prowansalskie albo pójść w zupełnie innym kierunku i sięgnąć po tymianek, bazylię, oregano albo wędzoną paprykę. Przyprawy można oczywiście dowolnie zmieniać. To właśnie one sprawią, że takie proste danie za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej i odkryje przed konsumentem fantastyczne aromaty różnych kuchni z całego świata.

Czas przejść do przygotowania samego dania. Prace kulinarne należy rozpocząć od pokrojenia warzyw. Cebule, ziemniaki, selera, pietruszki i marchewki w pierwszej kolejności należy dokładnie obrać, a potem opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć z ich powierzchni ewentualne zanieczyszczenia czy ciemniejsze plamki. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki – nie muszą być one jednak jakoś specjalnie małe, ich wielkość powinna umożliwić wbicie w nie widelca. Czosnek także należy obrać, a później albo bardzo drobno go posiekać, albo po prostu przetrzeć przez praskę, co będzie znacznie wygodniejszą opcją. Gdy warzywa będą już gotowe, można umieścić je w większej misce, dolać do nich kilkadziesiąt mililitrów wybranego oleju (najlepsza będzie oliwa z oliwek) i wsypać przygotowane wcześniej przyprawy. Całość trzeba dokładnie zamieszać, aby tłuszcz wraz z ziarenkami różnych ziół przedostał się na wszystkie kawałeczki warzyw. Następnie można przełożyć je na blaszkę do pieczenia. Jako że warzywa będą już wysmarowane olejem, nie trzeba używać żadnego papieru do pieczenia czy dodatkowej porcji tłuszczu. Takie warzywa powinny piec się w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 stopni C przez pół godziny. Po tym czasie można oczywiście sprawdzić, czy są już gotowe do spożycia. Jeżeli warzywa z piekarnika okażą się na tyle miękkie, że spokojnie będzie dało się wbić w nie widelec, można wyłożyć je na talerz i podać z różnymi sosami. Takie danie zje ze smakiem cała rodzina – także i dzieci!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here