kalafior

Każdy z nas powinien swoją dietę wzbogacać w różnego rodzaju składniki mineralne, które mają znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie. W jadłospisie powinny być uwzględnione różnego rodzaju białka, węglowodany oraz tłuszcze. Wiele pożytecznych minerałów dostarczają warzywa. Można podzielić je na warzywa cebulowe, liściowe, korzeniowe, dyniowate, rzepowate i inne. Jednymi z warzyw, które mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka są warzywa krzyżowe.

Są to warzywa zielone, które należą do rzędu warzyw kapustnych. Należą do nich między innymi: kalafior, brokuły, jarmuż, brukselka, rzodkiewka, wszystkie rodzaje kapusty i inne.
Są one zdrowe, dobre i lubiane przez wielu ludzi. Oprócz walorów smakowych posiadają wiele cech, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Charakteryzują się one wysokimi wartościami odżywczymi, zawierają w sobie mnóstwo witaminy K, A, C i B. Dzięki nim dostarczane jest organizmowi białko i błonnik, który ma ogromne znaczenie podczas przemiany materii.

Uważa się, że warzywa krzyżowe zapobiegają wielu chorobom, a spożywanie ich przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Dodawanie ich do swojego jadłospisu jest pewnego rodzaju działaniem profilaktycznym, mającym wpływ na zdrowie i różnego rodzaju schorzenia.
Kolejnym działaniem warzyw zielonych jest zapobieganie tworzenia się stanów grzybiczych. Spożywanie ich stopuje także powstawanie stanów zapalnych, miażdżycowych czy powstawanie osteoporozy.

Dzięki temu, że posiadają ogromną ilość potasu, jedzenie ich może mieć ogromny wpływ na pracę serca oraz układu krążeniowo – naczyniowego. Oprócz potasu warzywa kapustne są źródłem kwasu foliowego, który powinien być dostarczany każdemu organizmowi, a w szczególności kobietom w ciąży. Warzywa te posiadają także właściwości, które podnoszą odporność, regulują krzepliwość krwi oraz zwalczają wolne rodniki.
Przyglądając się bliżej poszczególnym warzywom, można określić, które z nich dostarcza najwięcej minerałów, a także w jakich chorobach i schorzeniach jest ono pożądanym pożywieniem.

warzywa krzyżowe

Często nielubiana przez ludzi, a w szczególności dzieci, brukselka oraz szpinak mają szczególny wpływ na profilaktykę przeciwnowotworową. Związki zawarte w tych warzywach mają działania antyrakowe. Brukselka jest także źródłem witaminy K, która zapobiega powstawaniu osteoporozy. Uzupełnia kości w potrzebne składniki mineralne, które mają wpływ na ich gęstość. Brukselka jest także nośnikiem witaminy C, która jest niezbędna w organizmie ludzkim. Dzięki tej witaminie skóra wolniej się starzeje, jest mniej wrażliwa na promieniowanie UV, a co za tym idzie chroni organizm przed szkodliwym wpływem słońca.

Innym warzywem, które posiada niesamowite właściwości odżywcze i zdrowotne jest brokuł. Tak samo jak brukselka, chroni przed powstawaniem stanów nowotworowych, a także zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Spożywanie brokułów hamuje powstawanie anemii oraz reguluje poziom cukru we krwi, co powstrzymuje organizm przed doprowadzaniem do choroby cukrzycowej. Ostatnio udowodniono naukowo, że spożywanie brokułów, może łagodzić objawy autyzmu. Dzięki dużej zawartości sulforafanu, poprawia się ogólne funkcjonowanie chorych. W brokułach znajdziemy także wiele potasu, dzięki, któremu można obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie tego warzywa wzmacnia także stawy i sprawia, że kości staja się mocniejsze i zdrowsze.

Aby dostarczyć organizmowi sporą ilość błonnika, należy spożywać duże ilości rzepy

brokuł

Jest ona źródłem wyżej wspomnianego składnika, jak również innych ważnych minerałów. W korzeniu rzepy można znaleźć mnóstwo witaminy C, natomiast liście tego warzywa kryją w sobie witaminę A i E. Wszystkie te witaminy mają wpływ na odporność człowieka, a dostarczanie ich do organizmu daje możliwość lepszej i skuteczniejszej walki z wirusami. Jarzyna ta jest także źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu.

Ostatnio bardzo modnym warzywem stał się jarmuż. Spożywanie go może uchronić przed powstaniem raka jelita grubego, płuc i prostaty. Dzięki substancjom takim jak indole, zapobiega także powstawaniu raka piersi. Potrawa ta jest także bogata w witaminę K. Jest to warzywo niskokaloryczne, które jest bogate w białko i błonnik. Jest także skarbnicą wapnia, który ma wpływ na kości, a także poprawia stan zębów.

Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy powinni spożywać duże ilości warzyw krzyżowych. Oprócz niezliczonej ilości pozytywnych skutków, niestety mogą one dostarczyć także te negatywne. Należy ograniczyć ilość warzyw w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Obniżają one także poziom jodu w organizmie, więc należy zadbać o to, aby był on uzupełniany poprzez inne składniki zewnętrzne.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here